Niebezpieczeństwa podróży Jana Matejki i jego bliskich - Agnieszka Zagrajek (Facta Simonidis)
„Niebezpieczeństwo jest wpisane w wędrówkę od zawsze”. Czy ten aspekt wędrowania jest też zauważalny w życiorysie wybitnego artysty Jana Matejki, postrzeganego zazwyczaj jako osoba silnie zakorzeniona w konkretnym środowisku – Krakowa, Małopolski, a szerzej, ziem i tradycji polskich? Analizując dostępne materiały źródłowe, można dostrzec w jego życiorysie, od najwcześniejszych lat dziecięcych, szkolnych, studenckich, poprzez etap działalności zawodowej i społecznej, aż po wydarzenie ostateczne, jakim jest śmierć i pogrzeb, różnorodne elementy determinujące aspekt niewygód i niebezpieczeństw podróżowania, a czasem nawet ich nieprzyjemnych czy wręcz groźnych, bliższych i dalszych, konsekwencji. Ze słów i opisów artysty oraz jego biografów wyłania się subtelnie, a przecież wyraźnie, indywidualny obraz życia wyjątkowego człowieka na tle wydarzeń rozgrywających się w kontekście drugiej połowy XIX wieku.