Analiza przekrojowa gospodarki i rynku pracy na Lubelszczyźnie i Podkarpaciu. Ocena zmian w latach 2005-2007 oraz perspektywy na lata 2008-2009 - Małgorzata Antczak; Katarzyna Piętka; Agnieszka Sowa (Barometr Regionalny)
Opracowanie dotyczące sytuacji gospodarczej przedsiębiorstw na Lubelszczyźnie i Podkarpaciu oraz wojewódzkich rynków pracy wykorzystuje dane otrzymane z WUS, dotyczące okresu 2005-2007 i umożliwiające sformułowanie prognozy na lata 2008-2009. Podstawową zaletą tego opracowania jest jego przekrojowo-porównawczy charakter umożliwiający szczegółowe porównanie istotnych wskaźników ekonomicznych i sytuacji oraz tendencji występujących w sekcjach i najważniejszych grupach (wg EKD). Dodatkowo w raporcie specjalnym wykorzystano w znacznie większym stopniu informacje zawarte w Liście 2000 największych polskich przedsiębiorstw (wg Rzeczpospolitej) oraz informacje o wykorzystaniu funduszy unijnych i ich wpływie na inwestycje w obu województwach.