VARTOTOJO SUVERENUMAS: TEORIJA IR PRAKTIKA - Zenonas Norkus (Problemos)
Vartotojo suverenumo principas galutiniu ekonomikos funkcionavimo vertinimo kriterijumi skelbia vartotojų norų patenkinimą. Kartu su pasirinkimo laisvės ir Pareto optimalumo principais jis sudaro liberalios libertarin ės ekonominės filosofijos branduolį ir pagrindžia laisvosios rinkos ekonomikos, kaip geriausios institucinės ekonominio gyvenimo organizacijos, vertinimą. Straipsnis nagrinėja filosofines gerovės ekonomikos problemas, susijusias su vartotojo suverenumo principu. Realios rinkos ekonomikos sąlygomis valstybė reguliuoja vartojim ą, drausdama vartoti tam tikrus produktus ir paslaugas, kitų produktų ir paslaugų vartojimą apmokestindama, o trečių - skatindama mokestinėmis lengvatomis ir subsidijomis. Ar tai iš viso suderinama su vartotojo suverenumu? Kaip atskirti tas valstybinio rinkos reguliavimo priemones, kurios suderinamos su šiuo principu ir jį įgyvendina, nuo tų, kurios jį pažeidžia? Straipsnis pagrindžia išvadą, kad į šiuos klausimus negalime pateikti visai aiškių atsakymų, jeigu vartotojo suverenumo principo neperformuluosime taip: ekonomikos funkcionavimo vertinimo kriterijus yra gamintojų jautrumas privatiems vartotojų norams. Prasminiai žodžiai: vartotojo suverenumas, pasirinkimo laisvė, Pareto optimalumas, vartotojo ir socialin ė gerovė, valstybinis vartojimo reguliavimas.