Cini, Michelle and Pérez-Solórzano Borragán, Nieves (Ed), European Union Politics, Oxford University Press, 7th Edition, 2022, 554 pp. - Muhammet Derviş Mete (Ankara Avrupa Çalışmaları Dergisi)
European Union Politics orijinal ismiyle ilk kez 2003 yılında Cini ve Pérez tarafından yayıma hazırlanan bu eser, sonuncu baskısı 2022 tarihinde olmak üzere ilk yayımlandığı tarihten itibaren yedi kez okur ile buluşmuştur. Avrupa Birliği (AB) tarihi, kurumları, politikaları ve hukuku başta olmak üzere, AB’nin hemen hemen tüm yönlerinin ele alındığı bu eseri güncel kılan, her yeni baskıda birliği ilgilendiren güncel meselelerin metne dahil edilmesidir. Örneğin, 2016 baskısında Brexit tartışmaları ve yine bu eksende üye bir ülkenin üyeliğini sonlandırmasının, AB’nin geleceğine olası etkilerinin tartışılması, 2019 ve son olarak 2022 baskılarında ise COVID 19, göçmen ve iklim krizi gibi global çapta etkileri olan meselelerin metne dahil edilmesi, bu çalışmayı güncel kılmaktadır. Ancak bu eseri güncel kılan özelliği, sadece yeni konu ve tartışmaların yeni bölüm başlıkları altında metne dahil edilmesinden ibaret değildir. Her yeni baskıda, tüm eser gözden geçirilerek, metnin sistematiği ve akıcılığı da sağlanmaktadır. Örneğin, gözden geçirilmiş 13. Bölüm, ABAD'ın AB'nin bir kurumu olarak tarihini, rolünün nasıl evrildiğini ve araştırmacıların AB'nin kurumsal yapısının yargı kolunun siyasi dinamiklerini nasıl kavrayabileceklerini incelemektedir. Eserin güncelliğini koruması için ortaya konulan bu olağanüstü çaba, bu kitap hakkında inceleme yazısı ortaya koymamın birinci sebebidir. Avrupa Birliği çalışmaları yürüten araştırmacılar için bu eser, her biri, alanında uzman araştırmacılar tarafından kaleme alınan beş ana başlık ve 29 alt bölümden oluşmakta ve Türkiye’nin üyelik amacına ulaşıp ulaşamamasından bağımsız olarak, muhakkak istifade edilmesi gereken bir çalışmadır. Başucu niteliğinde bir kaynak olmasına rağmen, hakkında henüz bir inceleme yazılmamış olması, bu inceleme girişimimin ikinci sebebidir. Son olarak, Avrupa Komisyonu tarafından sağlanan ve bursiyerlere Avrupa’da lisansüstü eğitim fırsatı sunan prestijli Jean Monnet bursuna yönelik Türkiye’de artan yoğun talep, bursiyer adaylarını kaynak arayışına itmektedir. Bu eserin bu amaca hizmet etme potansiyeli nedeniyle, ayrı ayrı adaylara eser tavsiye etmek yerine, bu eser hakkında inceleme çalışması yapmanın, daha büyük bir kitleye hitap edebileceği gerçeği, bu inceleme metninin ortaya çıkmasının nihai ve nispeten spesifik nedenidir.