18. Yüzyıl Başlarında Rusya’nın Kafkasya Siyaseti: I. Petro’nun İran Seferi - Serdar Oğuzhan Çaycıoğlu (Vakanüvis Uluslararası Tarih Araştırmaları Dergisi)
Rusya I. Petro zamanında Karadeniz’e inme siyaseti izlemiş, ancak Prut’ta Osmanlı Devleti karşısında yenilgiye uğradıktan sonra yönünü Hazar’a çevirmek zorunda kalmıştır. 18. Yüzyıl başlarında Kafkasya ve Hazar’ın batı kıyılarına hakim olmak amacıyla İran seferine çıkmıştır. Fakat burada da Osmanlı Devleti’nin itirazı ve müdahalesiyle karşılaşmıştır. Bu makalede Rusya’nın İran seferi ve Kafkasya üzerindeki Osmanlı-Rus mücadelesi incelenmiştir. Buna ek olarak Rusya’nın İran seferi karşısında Osmanlı Devleti’nin uyguladığı siyasi ve askeri hamleler değerlendirilmiştir. Üzerinde durulan bir diğer konu Kafkasya’daki Osmanlı-Rus mücadelesinde Lezgi meselesinin rolüdür. Diğer taraftan mücadelenin sonunda imzalanan İstanbul Anlaşması ve sonuçları değerlendirilmiştir.