Інтерпретація глобалізації Юлією Крістевою в романі “Смерть у Візантії” - Roman Dzyk (Pitannâ Lìteraturoznavstva)
Розглядається феномен глобалізації, що включає в себе як позитивні процеси культурної інтеграції, так і загрозу культурної гібридизації та уніфікації. На прикладі роману Юлії Крістевої „Смерть у Візантії”, в якому наявні дві протилежні просторово-часові моделі світоустрою (Санта-Барбара, концентроване уособлення глобалізованого світу, і Візантія, яка втілює згасаючу Європу), аналізуються способи та рівні можливого протистояння чи прийняття глобалізації. Роман також демонструє особливе ставлення до глобалізації, єдино можливої на сьогодні данності, що дозволяє, однак, зберігати індивідуальну та культурну унікальність і особливість.