ВИБІР СМУГИ ЧАСТОТ ЗОНДУВАЛЬНОГО СИГНАЛУ ДЛЯ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ МАКСИМАЛЬНОГО РІВНЯ ВТОРИННОГО ВИПРОМІНЮВАННЯ МАЛИХ ТАКТИЧНИХ БЕЗПІЛОТНИХ ЛІТАЛЬНИХ АПАРАТІВ - О.М. Дзігора; Г.С. Залевський; В.А. Таршин (Наука і техніка Повітряних Сил Збройних Сил України)
Розглядаються питання узгодження смуги частот зондувального сигналу з малими тактичними безпілотними літальними апаратами (БпЛА) визначеного типу. Аналізуються конструктивні особливості БпЛА як вторинного випромінювача у L та S діапазонах частот. Для забезпечення максимального рівня вторинного випромінювання малого тактичного БпЛА використовується метод вибору раціональної полоси частот зондувального сигналу, заснований на застосуванні електродинамічних математичних моделей вторинного випромінювання радіолокаційних об’єктів та оцінюванні усередненої за можливими ракурсами енергії відбитого сигналу, як функції середньої частоти і ширини спектра зондувального сигналу. Наводяться результати розрахунку та аналізу енергетичних частотних характеристик малого тактичного БпЛА у дециметровому діапазоні довжин хвиль (1–3) ГГц (L, S діапазони)). Надано пропозиції щодо вибору смуги частот для зондування БпЛА вказаного типу.