Методологічні аспекти інформаційного забезпечення розвитку зенітного ракетного озброєння при імітаційному моделюванні протиповітряних бойових дій - В. В. Лук’янчук; І. М. Ніколаєв; М. П. Долина; С. М. Донцов; А. О. Пономарьов (Системи озброєння і військова техніка)
Розглядаються методологічні аспекти розробки і використання комплексу вихідних даних, необхідних для визначення перспектив розвитку і обґрунтування раціонального обрису перспективної системи зенітного ракетного озброєння (ЗРО) та її елементів. Обрис системи ЗРО визначається її структурою та сукупністю вимог різних рівнів, яким повинна відповідати система та зразки озброєння, що мають входити до її складу. Розкриваються структура і зміст комплексу вихідних даних (оперативно-стратегічних, оперативних, воєнно-технічних та воєнно-економічних). Показано, що вихідні дані повинні бути повними, достовірними та мати достатній ступінь точності, який повинний відповідати поставленим завданням програмно-цільового планування розвитку ЗРО. Розробка комплексу вихідних даних повинна здійснюватися за результатами воєнно-наукових досліджень, напрями яких повинні охоплювати та об’єктивно відображати усі аспекти у сфері протиборства системи ЗРО та засобів повітряного нападу противника. Наведений зміст методологічних положень, на основі яких повинно базуватися інформаційне забезпечення можливості використання технології імітаційного моделювання для прогнозування розвитку ЗРО. Визначений порядок безпосередньої підготовки і використання вихідних даних для прогнозування перспектив розвитку ЗРО та обґрунтування оперативно-стратегічних, оперативно-тактичних і тактико-технічних вимог до системи та її елементів з використанням інтерактивних систем імітаційного математичного моделювання.