Припинення шлюбу внаслідок розірвання та його правові наслідки за сімейним законодавством України з урахуванням правового режиму воєнного стану - O. V. Nestertsova-Sobakar (Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія Право)
У статті розглядаються актуальні аспекти правового регулювання припинення шлюбу внаслідок його розірвання за сімейним законодавством України, зокрема в умовах воєнного стану. Проаналізовано вплив правового режиму воєнного стану на процедури розірвання шлюбу, включаючи особливості, що виникають через тимчасову відсутність одного з подружжя у зв’язку з мобілізацією, перебуванням на окупованих територіях чи за кордоном, а також випадки, коли один із подружжя зник безвісти. Досліджено адміністративний та судовий порядок припинення шлюбу, розглянуто їх переваги та недоліки в сучасних умовах. Особлива увага приділяється питанням розірвання шлюбу за взаємною згодою бездітного подружжя, а також складнощам, пов’язаним із проживанням одного з подружжя за кордоном чи на тимчасово окупованій території. У зв’язку із цим висвітлено судову практику із цього питання та сформульовано заходи до покращення цього процесу.