ПЕНСІЙНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ РЕФОРМУВАННЯ - Андрій Павловський (Економіка та суспільство)
Важкі воєнні та економічні виклики обумовлюють потребу в запровадженні сучасних інструментів і механізмів нейтралізації соціальних ризиків та зваженого науково-обгрунтованого реформування системи пенсійного забезпечення в Україні. Стаття присвячена дослідженню основних проблем реформування пенсійного забезпечення в Україні, зокрема запровадженню під час війни загальнообов'язкової накопичувальної системи і новому розрахунку пенсій в солідарній системі по балам. Визначено, що успішна пенсійна реформа, можлива за умов сталого розвитку економіки та зростання доходів населення. Показано, що на сучасному етапі воєнного стану доцільно відкласти впровадження обов'язкової накопичувальної пенсійної системи. Проаналізовані переваги та недоліки реформи солідарної пенсійної системи щодо розрахунку пенсій по балам. Надані рекомендації щодо усунення диспропорцій в практиці діючої пенсійної системи України.