РОДИНА ЯК ЦЕНТР УСЕСВІТУ ЗАКАРПАТСЬКОГО СЕЛЯНИНА У ТВОРЧОСТІ ІВАНА ЧЕНДЕЯ - Victoriia Bojko (Lìteraturnij Proces: Metodologìâ, Ìmena, Tendencìï)
У статті йдеться про родину як центр творчого всесвіту Івана Чендея. Спорідненість духо- вного і тілесного рівня, яка виникала між людьми у верховинській садибі, знаходить відтворення в оповіданнях, повістях і романах закарпатського письменника. Адже найчастіше це були най- ближчі кревняки, сім’я чи родина, рід. Акцентуація на родинній спорідненості стала у текстах І.  Чендея синтезом автобіографічності його творів із архетипною основою закарпатського народного світобачення.