TVARIOJI Å½MOGIÅ KÅ²JÅ² IÅ TEKLIÅ² VALDYMO VEIKLOS KONCEPCIJA - Å½aneta KavaliauskienÄ—; Virginija LatvÄ—nienÄ— (Mokslo Taikomieji Tyrimai Lietuvos Kolegijose)
Å io tyrimo problema â€“ kaip Å¡iuolaikinÄ¯ Å¾mogiÅ¡kÅ³jÅ³ iÅ¡tekliÅ³ valdymÄ… pagerintÅ³ tvarumo principÅ³ paisymas? Tyrimo tikslas â€“ konceptualizuoti Å¾mogiÅ¡kÅ³jÅ³ iÅ¡tekliÅ³ valdymÄ… ir tvarumÄ… organizaciniu aspektu. Tyrimo metodika â€“pasitelkus mokslinÄ™ literatÅ«rÄ… iÅ¡analizuota tvarumo sampratos kaita Å¾mogiÅ¡kÅ³jÅ³ iÅ¡tekliÅ³ valdymo srityje, atskleistas Å¡iÅ³ konstruktÅ³ sÄ…ryÅ¡is ir numatytos tolimesniÅ³ tyrimÅ³ kryptys. Pagrindiniai straipsnio rezultatai: atskleista tvarumo svarba Å¾mogiÅ¡kÅ³jÅ³ iÅ¡tekliÅ³ valdymui; iÅ¡analizuota tvarumo samprata ir iÅ¡tirti tvaraus Å¾mogiÅ¡kÅ³jÅ³ iÅ¡tekliÅ³ valdymo aspektai (sugebÄ—jimÄ… atkuriantysis, socialinÄ™ ir aplinkosauginÄ™ sveikatÄ… skatinantysis, jungiantysis); nusakytos Å¡iÅ³ dviejÅ³ konstruktÅ³ sÄ…sajos. Konceptualios straipsnio Ä¯Å¾valgos, susiejanÄios tvarumÄ… ir Å¾mogiÅ¡kÅ³jÅ³ iÅ¡tekliÅ³ valdymÄ…, gali prisidÄ—ti prie naujÅ³ teoriniÅ³ ir empiriniÅ³ tyrimÅ³ galimybiÅ³. Straipsnis taip pat aktualus organizacijÅ³ vadovams, nes pateikiama pasiÅ«lymÅ³, kaip Ä¯gyvendinti Å¾mogiÅ¡kÅ³jÅ³ iÅ¡tekliÅ³ valdymÄ… organizaciniam tvarumui pasiekti.