Özel Eğitim Öğretmen Adaylarının Üstbiliş Farkındalıklarının Tespiti - Çığıl Aykut; Necdet Karasu; Gamze Kaplan (Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Özel Eğitim Dergisi)
Genel olaraköğretmen yetiştirme alanında ve özelde özel eğitim alanında son yıllardadeğişiklikler gerçekleşmesi zorunlu hale gelmektedir. Yeni tip öğretmentartışması altında yetişecek öğretmenlerin sergilemeleri gereken özellikler konusundaöğretmenlerin yeni durumlar karşısında kendilerini geliştirmeye dönüközelliklere sahip, değişkenlere göre kararlarını düzenleyebilen veperformansıyla ilgili değerlendirmeler yapabilen öğretmenler olmalarıbeklenmektedir. Bu nedenle öğretmen adaylarının gelişmiş üstbiliş becerilerineihtiyaç duyacakları tartışması yükselmektedir. Bu çalışmada özel eğitimbölümlerinde eğitim almakta olan öğretmen adaylarının üstbilişfarkındalıklarının tespiti hedeflenmiştir. Ayrıca üstbilişsel farkındalık ileakademik başarı arasındaki ilişki ve diğer değişkenlere göre gruplar arasıfarklılıkların tespiti hedeflenmiştir. Çalışmanın sonucunda özel eğitim bölümüöğrencilerinin akademik not ortamaları ile üstbiliş farkındalıkları arasındaeksi yönde bir ilişki tespit edilmiştir ki bu da incelenmesi gereken bir durumaneden olmaktadır. Ayrıca sınıf düzeyleri, not ortalaması ve mezun olunan lisebakımından grup farklılaşması tespit edilmiştir.