Fenomen miłosierdzia „promienia silnej łaski Bożej ostatecznej” w świetle Dzienniczka św. Siostry Faustyny Kowalskiej - Walter Rachwalik (Studia Teologiczne)
Człowiek żyje i umiera tylko raz. Rodzaj ludzki łączy poszukiwanie odpowiedzi na pytanie zarówno o sam moment śmierci, jak i o to, jeśli – „to co” – po niej nastąpi? Bóg zapewnia wiernych o istnieniu życia wiecznego w jednej z dwóch form: zbawienia lub potępienia. Pan Jezus, Król Miłosierdzia, w prywatnych objawieniach udzielonych św. Siostrze Faustynie Kowalskiej potwierdził niezmienność wyroków Boskich w kwestii rzeczy ostatecznych człowieka: jego doczesność i wieczność „jest wydarzeniem jednorazowym”.