Квантовохімічне дослідження механізму окиснення аскорбінової кислоти молекулярним киснем на поверхні кремнезему - E. M. Demianenko; M. M. Ilchenko; A. G. Grebenyuk; V. V. Lobanov (Хімія, фізика та технологія поверхні)
Методом теорії функціоналу густини з функціоналом В3LYP, базисними наборами 6-31G(d,p) та 6-311++G(d,p) при використанні моделі впливу розчинника СРСМ досліджено механізми окиснення молекулярним киснем молекули та моноаніона аскорбінової кислоти в водному середовищі. Показано, що за звичайних умов молекулі кисню вигідніше взаємодіяти з частково дисоційованою молекулою аскорбінової кислотин, ніж її недисоційованою формою.