TÜRKİYE’DEKİ SERBEST BÖLGELERİN DEĞERLENDİRİLMESİ: SAMSUN SERBEST BÖLGESİ’NİN ETKİSİ - İrem Pelit (İmgelem)
Mali, hukuki, ticari, idari sorumlulukların uygulanmadığı, dış ticaret, gümrük ve vergi mevzuatlarından muaf tutulan Serbest Bölgeler; ihracat artışı, istihdam yaratma, yabancı sermaye oluşumu nedeni ile hem bulundukları ülkenin ticareti hem de uluslararası ticaret (özellikle de gelişmekte olan ülkeler) için oldukça büyük öneme sahiptir. Bu çalışmada, Türkiye’de bulunan serbest bölgelerin dış ticaretteki yerleri ve performansları incelenmiş; kuruluş amaçlarına göre, Türkiye dış ticaretinin yaklaşık %20 sinin serbest bölgelerden sağlandığı sonucuna varılmıştır. Ayrıca serbest bölgelerin bir parçası olan Samsun Serbest Bölge’si dış ticareti 2016-2021 yılları ile araştırılmıştır. Ulaşılan bilgiler doğrultusunda Samsun Serbest Bölgesi’nin, ülkemizde bulunan diğer serbest bölgeler içerisindeki konumu değerlendirilmiştir. İnceleme sonucunda; Türkiye’de aktif olarak faaliyette bulunan diğer serbest bölgelere göre kısmen daha aşağılarda olsa da, ülke ekonomine ve dış ticaretine olan katkısının önemli olduğu ve daha çok desteklenmesi-geliştirilmesi gerektiği sonucuna varılmıştır.