Pamiętać kinem: „Kres długiego dnia” Terence’a Daviesa - Michał Oleszczyk (Kwartalnik Filmowy)
Przedmiotem tekstu jest film brytyjskiego reżysera Terence’a Daviesa pt. Kres długiego dnia (The Long Day Closes, 1992), stanowiący ostatnie ogniwo autobiograficznego cyklu zapoczątkowanego przez tego twórcę w roku 1976. Autor analizuje problem relacji pomiędzy pamięcią (szczególnie pamięcią autobiograficzną), a medium filmowym. Pokazuje także, w jaki sposób Davies używa intertekstualnych cytatów z innych filmów (m. in. z dzieł Orsona Wellesa i Vincente’a Minnellego) dla wzmocnienia tematyki pamięci we własnym utworze.