BREXIT, GÖÇ VE AVRUPA BÜTÜNLEŞME SÜRECİ - Ayselin Yıldız (Ankara Avrupa Çalışmaları Dergisi)
Sınırların kontrolü söylemi üzerinden ulusal egemenliğe bir tehdit olarak gösterilen ve halkın endişelerini tetikleyerek siyasi amaçlar için araçsallaştırılan göç konusu, Birleşik Krallık’ın (BK) Avrupa Birliği’nden (AB) ayrılmasında en temel belirleyici unsurlardan biri olmuştur. BK, Avrupa Birliği’nin göç, sığınma ve sınır yönetimi alanındaki politikalarının büyük ölçüde dışında kalmasına ve bu politika alanlarını kendi ulusal egemenliği kapsamında düzenlemesine rağmen, Brexit süresince ülkedeki Avrupa-şüpheci partiler göçmen karşıtı popülist söylemleriyle göç konusunu daha da siyasallaştırmıştır. Brexit, Avrupa bütünleşme sürecinin geleceği için de kuramsal bağlamda incelenebilecek somut bir örnek teşkil etmektedir. Son dönemlerde daha sık tartışılmaya başlayan “farklılaştırılmış entegrasyon” kavramına özellikle göç politikalarına katılım bağlamında örnek gösterilebilecek BK, Brexit tecrübesiyle Birliğin geleceğinin “farkılaştırılmış dağılma” kavramı üzerinden yeniden tartışılabileceğini de göstermektedir.