АНАЛІЗ ЕКСПОРТНО-ІМПОРТНИХ ОПЕРАЦІЙ ФАРМАЦЕВТИЧНОЇ ГАЛУЗІ УКРАЇНИ: СУЧАСНИЙ СТАН ТА ТЕНДЕНЦІЇ РОЗВИТКУ - Аріадна Попіль; Вадим Борса (Економіка та суспільство)
Стаття присвячена комплексному аналізу динаміки та структури фармацевтичного ринку України у період 2019-2024 років. Розглянуто загальні тенденції розвитку фармацевтичного ринку України, включаючи обсяги продажу у грошовому та натуральному вираженні. Проаналізовано структуру ринку за походженням продукції у натуральному та грошовому вираженні. Визначено провідні фармацевтичні компанії та їх зміни у рейтингу за обсягами аптечного продажу. Проаналізовано найпопулярніші бренди лікарських засобів. Досліджено динаміку імпорту та експорту фармацевтичної продукції України, виявлено вплив воєнного стану на обсяги та географічну структуру зовнішньої торгівлі. Оцінено внесок фармацевтичного виробництва в промисловість та ВВП України. Розглянуто перспективи розвитку фармацевтичного ринку України.