اثر پروتئین هیدرولیز شده ضایعات ماهی قزل آلای رنگین کمان (Oncorhyncus mykiss) روی محیط‏ کشت باکتری - حجت میرصادقی; علیرضا عالی شاهی; بهاره شعبانپور; مریم صالحیان; رضا صفری (مجله بهره‌برداری و پرورش آبزیان)
ضایعات حاصل ازکارخانجات عمل‏آوری آبزیان، دارای پروتئین قابل بازیافت می‏باشند. در تحقیق حاضر تاثیر آنزیم های پاپائین (منشاء گیاهی)، تریپسین و پپسین (حیوانی)، آلکالاز و پروتامکس و فلاورزایم (میکروبی) و زمان تاثیرگذاری 30، 60، 90، 120، 150 و180 دقیقه بر میزان هیدرولیز ضایعات ماهی قزل‏آلای رنگین‏کمان مطالعه گردید. پروتئین بازیافت شده به عنوان منبع پپتون در محیط کشت دو باکتری لاکتوباسیلوس پلانتاروم، آئروموناس‏هیدروفیلا استفاده شد و جذب نوری در زمان‏های0، 3، 9، 6، 12 و 15 ساعت انکوباسیون، اندازه گیری گردید. تاثیرنوع آنزیم و مدت زمان و اثر متقابل آن‏ها بر بازده تولید پروتئین و درجه هیدرولیز دارای اختلاف معنی‏داری بود (05/0‏≥‏‏p). همچنین افزایش مدت زمان تاثیر آنزیم تا 90 دقیقه، برمیزان پروتئین و درجه هیدرولیز تاثیر بیشتری داشت و از 90 به 120 دقیقه، کاهش و از 120 به 180 دقیقه، تقریبا ثابت بود. در این مطالعه پروتئین هیدرولیز شده توسط آنزیم آلکالاز نسبت به سایر آنزیم‏ها از لحاظ میزان پروتئین و درجه هیدرولیزاسیون، بالاتر بود. همچنین باکتری‏ها در محیط کشت حاوی پپتون با تیمارهای آنزیمی نسبت به محیط کشت تجاری MRS و TSB به عنوان نمونه شاهد، رشد بهتری داشتند (05/0‏≥‏‏p).