Структурні особливості та властивості полімерних нанокомпозитів при низьких концентраціях наповнювача - O. M. Garkusha; S. M. Makhno; G. P. Prikhod’ko; Yu. I. Sementsov; M. T. Kartel (Хімія, фізика та технологія поверхні)
Досліджено структурні, тепло- та електрофізичні характеристики полімерних композиційних матеріалів на основі поліпропілену і політетрафторетилену, наповнених високодисперсним кремнеземом та багатошаровими вуглецевими нанотрубками, що вводились в полімерну матрицю різними методами. Виявлені відхилення тепло- та електропровідності від адитивних значень для низьконаповнених (до 1,5% мас.) матеріалів, які корелюють зі ступенем кристалічності полімерів. Встановлено, що зменшення розмірів агрегатів нанотрубок в полімерній матриці дозволяє значно понизити поріг перколяції та підвищити поглинання електромагнітної енергії нанокомпозитами в надвисокочастотному діапазоні за рахунок збільшення поверхні розділу фаз.