Temporomandibular Eklem Seslerini Değerlendirme Yöntemleri - Prof. Dr. Serhan Akman; Mevsim Yayman (Selcuk Dental Journal)
Temporomandibular eklem sesleri, temporomandibular eklemdeki patolojik değişikliklere işaret eden en önemli bulgulardan biridir. Eklem seslerinin doğru bir şekilde tanımlanması ve değerlendirilmesi, hekimleri uygun tanı ve tedavi seçeneklerine yönlendirmektedir. Eklem seslerinin değerlendirilmesi için öznel ve nesnel yöntemler uygulanmaktadır. Palpasyon, oskültasyon ve stetoskop ile dinleme gibi öznel yöntemler, klinikte uygulama kolaylıkları nedeniyle sıklıkla tercih edilmelerine rağmen bu yöntemlerin tekrarlanabilir olmamaları ve gözlemciler arası karşılaştırmalar yapmaya izin vermemeleri gibi dezavantajları bulunmaktadır. Nesnel yöntemler ise sıklıkla ekipman ve teknik hassasiyet gerektirmektedirler. Bununla birlikte, eklem seslerinin kaydı ve analizine izin veren bu yöntemler, tedavi süreçlerinin nesnel bir şekilde değerlendirilmesine olanak tanımaktadır. Bu derlemede, eklem seslerinin klinik açıdan önemi, sesin parametreleri ve eklem seslerinin değerlendirilmesinde kullanılan öznel ve nesnel yöntemler ele alınmıştır.