Renda senyorial i evolució agrícola a les Terres de l’Ebre: la batllia de Miravet als segles xvii i xviii - Josep Cabañete Fortuño (Estudis d'Història Agraria)
Durant els segles xvii i xviii la batllia de Miravet es va veure marcada per diferents esdeveniments que van transformar el seu sistema senyorial i la seva evolució econòmica. Les guerres dels Segadors i de Successió van generar episodis crítics que van fer retrocedir els ingressos i el desenvolupament agrícola. En la segona meitat del segle xviii es va esdevenir una expansió dels cultius i la producció que va millorar els recursos. L’expansió de la vinya i l’olivera seria un dels motors bàsics d’aquesta evolució a l’alça, juntament amb la proliferació d’altres cultius, tant de secà com de regadiu, i de petites manufactures artesanals que generaven una major pluriactivitat familiar. El poder senyorial va deixar que arrendataris i companyies comercials monopolitzessin part dels beneficis i de la seva comercialització, fins que a principis del segle xix tot el sistema va començar a desestabilitzar-se, fet que ja marcava el seu final.