Milli Eğitimde DYK kurslarının Uzaktan Eğitim yoluyla yürütülmesine yönelik incelenmesi - Halil Senturk (Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesi dergisi)
İlk ve ortaöğretimde dersler örgün ve normaleğitim şekliyle yıllardır sürdürülmektedir. Buna ek olarak Destekleme veYetiştirme kursları da verilmektedir. Oldukça maliyetli, iş yükünü artıran veözellikle öğrencilerin hafta sonlarını bile alan, verimliliği de sınırlı olanbu DYK kurslarının zaman, emek ve maliyet bakımından daha farklı nasılgerçekleştirilebileceği konusunda uzaktan eğitim ilk ve en etkili çözüm olarakkarşımıza çıkmaktadır. Uzaktan eğitim yardımıyla derslerin verilmesi günümüzdeÜlkemizde sadece Açık Öğretim Fakülteleri ve yalnızca bazı Üniversitelerimizinsayılı programları tarafından sağlanmaktadır. Uzaktan eğitimin önemi veyaygınlaştırılması temele alındığında Milli Eğitim gibi en temel kurumumuzun bualanda yenilikler ve atılımlar yapması yakın gelecekte muhtemel ve ihtiyacı birdurumdur. Bu çalışmanın amacı, ilk ve ortaöğretim düzeyinde yüz yüzegerçekleştirilen DYK kurslarının, uzaktan eğitim yoluyla verilebilmesine dairöğretmenlerin ve öğrencilerin bakış açılarını ortaya koymak ve buna yönelikilgi, istek ve beklentilerini belirlemektir. Bu durum çalışmasındakikatılımcılar Bingöl ili Karlıova ilçesinde görev yapmakta olan ilk veortaöğretim öğretmenleri ve öğrencileridir. Veriler, öğretmen ve öğrencilerdenyarı yapılandırılmış görüşmeler şeklinde ve gönüllük esas alınaraktoplanmıştır. Ayrıca, 150 öğrenciye Uzaktan Eğitime hazır bulunuşlukdurumlarını öğrenmek amacıyla 15 maddelik bir anket çalışması uygulanmıştır.Nitel analizler ışığında bazı temel sonuçlara ulaşılmıştır. Yapılan nicelanalizlerin sonucuna göre de öğrencilerin Uzaktan Eğitime hazır olduklarıgörülmüştür. Bu bağlamda araştırma sonuçlarına göre bir politika önerisiyapılacak olursa: DYK kurslarının uzaktan eğitim şekliyle verilebilmesi veyayüz yüze gerçekleştirilen DYK derslerinin azaltılması hem iş yükü hem de maliyetve verimlilik açısından oldukça faydalı olacaktır.