Farklı Tank Renklerinin Gökkuşağı Alabalığı (Oncorhynchus mykiss Walbaum, 1792) Yavrularının Büyüme Performansı Üzerine Etkisi - Ferit Rad; Mustafa Üstündağ (Journal of Agricultural Sciences)
Bu çalışmada açık yeşil, bej, gri ve koyu yeşil olmak üzere 4 farklı cam takviyeli plastik (CTP) tank renginin, ortalama ağırlıkları 4.88±0.71 g olan gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss) yavrularının büyüme performansı üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Çalışma 60 gün süre ile fiili yetiştiricilik koşulları altında ve ortalama sıcaklığı 14.8 ºC olan kaynak suyu kullanılarak ticari bir alabalık işletmesinde yürütülmüştür. Balıklarda büyüme performansı, ulaşılan son canlı ağırlık, spesifik büyüme oranı (SGR), yem dönüşüm oranı (FCR), enerjitik büyüme etkinliği (EG), kondisyon faktörü (K) ve yaşama oranı (SR) gibi ölçütler değerlendirilmiştir. Çalışma sonunda, bej renkli tanklarda tutulan balıklar ortalama 76.26±10.52 g ağırlığa ulaşırken bu değer açık yeşil, gri ve koyu yeşil tanklarda sırasıyla 68.87 ± 6.42, 64.95 ± 6.94 ve 69.44 ± 8.81 g olarak tespit edilmiştir. Grupların son vücut ağırlığı ortalamaları arasındaki fark istatistiksel olarak önemli bulunmuştur (P0.05) en yüksek canlı ağırlık artışı (71.38 g), SGR (4.58 % Gün-1), TGC (2.87), FCR (0.90) ve EG (% 45.25) değeri ile kondisyon faktörü (1.14) bej renkli tanklarda tutulan balıklarda saptanmıştır. Bu ölçütler açısından en düşük büyüme performansı ise gri renkli tanklarda gözlenmiştir. Açık ve koyu yeşil tanklardaki balıkların büyüme performansı birbirine yakın bulunmuştur. Deneme sonunda gruplarda saptanan yaşama oranları birbirine yakın olup % 98.29 ile % 99.57 arasında değişim göstermiştir. Sonuç olarak bu çalışmanın yürütüldüğü koşullarda ve özellikle düşük ışık şiddeti altında bej renkli tankların gökkuşağı alabalığı yavrularının yetiştiriciliği için daha uygundur