YOĞUN BAKIM ÜNİTELERİNDE OLUŞAN HASTANE ENFEKSİYONLARI BULUNMA ORANLARININ KARŞILAŞTIRILMASI - Filiz Özel; Rabia Çelik (Sağlık Akademisi Kastamonu)
Hastaneye başvuru sırasında herhangi bir inkübasyon bulunmayan hastada, hastaneyebaşvurusundan en az 48 saat sonra gelişen enfeksiyonlar hastane enfeksiyonu olarakadlandırılmaktadır. Hastane enfeksiyonları, hastaların hastanede yatış sürelerinin uzamasınave sağlık bakım maliyetlerinin artmasına neden olmaktadır. Ayrıca hastane enfeksiyonlarıgünümüzde önemli bir morbidite ve mortalite sebebi olarak değerlendirilmektedir. Hastaneenfeksiyonlarının oranı, yataklı hizmet kurumlarının hizmet kalitesinin bir göstergesi olarakgörülmesi nedeniyle önemlidir. Hastane enfeksiyonlarının diğer kliniklere oranla yoğun bakımünitelerinde daha fazla meydana geldiği bilinmektedir. En sık görülen hastaneenfeksiyonlarına bakıldığında ise üriner sistem enfeksiyonları, pnömoniler, bakteriyemi,kateter enfeksiyonları ve cerrahi yara enfeksiyonları görülmektedir. Literatüre bakıldığındayoğun bakım ve hastane enfeksiyonları üzerine birçok çalışma bulunmaktadır. Bu makaledeliteratürde ulaşılan yoğun bakım ünitelerinde oluşan hastane enfeksiyonları gelişmeoranlarının karşılaştırılması amaçlanmıştır. Bu amaçla hastane enfeksiyonu, üriner sistemenfeksiyonları, pnömoniler, bakteriyemi, kateter enfeksiyonları ve cerrahi yaraenfeksiyonlarına yönelik literatür taranmış ve ulaşılabilen makaleler incelenmiştir.Değerlendirilen çalışmalarda, hastanelerin yoğun bakım ünitelerinde meydana gelen hastaneenfeksiyonlarının sıklığı ve çeşitleri değerlendirilmiştir. En sık görülen hastane enfeksiyonlarısıralamasında genellikle kan dolaşımı enfeksiyonları, pnömoni, üriner sistem enfeksiyonları vecerrahi alan enfeksiyonları izlemektedir. Bunlardan yola çıkılarak, hastane enfeksiyonlarınınönlenmesinde hastane personelinin bilinçlendirilmesi, hastanelerin yoğun bakım ünitelerindeenfeksiyon kontrolü üzerinde çalışılması ve buna yönelik politikaların geliştirilmesi önerilebilir.