OBRAMBENE ŠPILJE KRBAVSKOG POLJA - VLADO BOŽIĆ (Senjski Zbornik)
Krbavsko polje, kao i druge naše krajeve, od 15. do 17. st. stalno je napadala osmanlijska vojska. Nakon Kosovske bitke (1389.) Osmanlije su se preko Bosne zalijetavali u Hrvatsku i preko nje u Sloveniju i Austriju, što su djelomično ostvarivali i preko Krbavskog polja. Udbinu su poharali 1460., hrvatsku vojsku porazili 1493. na Krbavskom polju, a od 1527. do 1689. stalno vladali Krbavom. Najvjerojatnije u prvim osmanlijskim prodorima na Krbavu, tj. u 15. i 16. st., narod se sklanjao po špiljama. Do sada su speleolozi po rubu Krbavskog polja našli više špilja u kojima je bio zbjeg jer su na njihovim ulazima sagrađeni obrambeni zidovi. Na sjevernom rubu Krbavskog polja nalaze se Zelena i Kulina pećina, na zapadnom dijelu Dabina pećina, na istočnom Zidana pećina. Na prilazima Krbavskom polju, na sjeveru, u Kozjanskoj dragi nalazi se Vranova pećina, a na južnom prilazu Ivanova pećina. Nažalost, ni o jednoj od tih špilja nema nikakvih podataka iz doba njihova korištenja. Prvi podatci o njima potječu tek iz 19. st. kada špilje već odavno nisu korištene.