Les relacions epistolars de les ciutats de Barcelona, València i Palma entre els segles XVI i XVII (c. 1510 – c. 1630) - Vicent Baydal Sala (Scripta: Revista Internacional de Literatura i Cultura Medieval i Moderna)
<span style="font-size: 12.0pt; font-family: "Times New Roman"; mso-fareast-font-family: "Times New Roman"; mso-ansi-language: CA; mso-fareast-language: ES; mso-bidi-language: AR-SA; mso-bidi-font-weight: bold;" lang="CA">Resum: L’article analitza les epístoles enviades pels Consells municipals de Barcelona, València i Palma entre els segles XVI i XVII, a través de l’estudi detallat de tres talls cronològics triennals entre 1510 i 1629. En concret, s’hi atén comparativament a quatre factors: les raons que motivaren la tramesa de cartes per part dels governs urbans, el tipus de destinataris a les quals s’adreçaren, la xarxa de connexions territorials que el seu enviament ocasionà i les formes epistolars emprades pels escrivans en la seua confecció. Així, s’hi pot observar que, compartint una mateixa cultura epistolar, l’activitat de cada Consell fou ben diversa en funció del seu propi poder polític i la seua relació amb la monarquia. <span style="font-size: 12.0pt; font-family: "Times New Roman"; mso-fareast-font-family: "Times New Roman"; mso-ansi-language: CA; mso-fareast-language: ES; mso-bidi-language: AR-SA; mso-bidi-font-weight: bold;" lang="CA"> Paraules clau: Epístoles, Edat Moderna, Barcelona, València, Palma <span style="font-size: 12.0pt; font-family: "Times New Roman"; mso-fareast-font-family: "Times New Roman"; mso-ansi-language: CA; mso-fareast-language: ES; mso-bidi-language: AR-SA; mso-bidi-font-weight: bold;" lang="CA"> Abstract: This paper examines the epistles sent by the City Councils of Barcelona, València and Palma between the 16th and 17th centuries through the detailed study of three triennial chronological sections between 1510 and 1629. Specifically, it deals comparatively with four issues: the reasons that motivated the letters, the type of addressees, the network of territorial connections established by the sending of the letters and the epistolary forms used by the scribes. It is observed that, sharing the same epistolary culture, the activity of each Council was very diverse depending on its own political power and its relationship with the monarchy. <span style="font-size: 12.0pt; font-family: "Times New Roman"; mso-fareast-font-family: "Times New Roman"; mso-ansi-language: CA; mso-fareast-language: ES; mso-bidi-language: AR-SA; mso-bidi-font-weight: bold;" lang="CA"> Keywords: Epistles, Early Modern Ages, Barcelona, Valencia, Palma