STRATEJİK YÖNETİM ÇALIŞMALARININ ÖRGÜT İÇİ GÜÇ ÖRÜNTÜSÜNÜ ŞEKİLLENDİRMEDEKİ ROLÜ: KAMU KURUMLARI ÜZERİNDEN ÇOKLU ÖRNEK OLAY İNCELEMESİ - Ali Taş; Oğuzhan Öztürk; Şeyma Arslan (İşletme Bilimi Dergisi)
Amaç: Bu çalışmada kamu kurumlarındakistratejik yönetim çalışmalarının örgüt içindeki güç örüntüsünü hangi güçalanları ve kaynakları üzerinden şekillendirdiği sorusuna cevap aranmıştır. Yöntem: İfade edilen amaç çerçevesinde çalışma çoklu örnek olay çalışmasışeklinde tasarlanmıştır. Çalışmayastratejik planlarını kendileri hazırlayan 7 kamu kurumu dâhil edilmiştir. Bu 7kurumdan 11 kişi ile yarı-yapılandırılmış mülakat yapılmıştır. Bunun yanı sıra, örnek olayçalışmalarının gerçekleştirildiği dönem içerisinde araştırmacı tarafındanyapılan gözlemler vasıtasıyla da bir dizi veri toplanmıştır. Gözlem ve mülakatlara ek olarak çalışmadakurumlara ait ve araştırmaya yön veren amaç çerçevesinde veri niteliği taşıyandokümanlarda araştırmada kullanılmıştır. Elde edilen veriler literatürdekivurgulardan hareketle oluşturulan göstergeler temel alınarak analiz edilmiştir.Bulgular:Verilerinanalizi stratejik yönetim çalışmalarının örgüt içi güç örüntüsünü değiştirmedebir araç olarak kullanıldığına ve bu özelliğinden dolayı örgüt içi güçörüntüsünü belli şekillerde etkileyebildiğine işaret etmektedir. Sonuç:Örgütselbağlama özgü faktörlerin hem örgüt içi güç örüntüsünü etkileme derecesinde veyönünde hem de bir araç olarak kullanımında belirleyici olduğu sonucunaulaşılmıştır.