СТРАТЕГІЧНЕ УПРАВЛІННЯ ЕФЕКТИВНІСТЮ ЗАКЛАДІВ ВИЩОЇ ОСВІТИ В УМОВАХ ТРАНСФОРМАЦІЇ ОСВІТНЬОГО СЕРЕДОВИЩА - Олена Ніколюк; Олена Коваленко (Економіка та суспільство)
У статті комплексно досліджено питання стратегічного управління ефективністю закладів вищої освіти (ЗВО) в умовах трансформації освітнього середовища, яке зазнає значних змін під впливом цифрових технологій, глобалізаційних процесів, демографічних зрушень, війни в Україні та зміни запитів з боку ринку праці. Автор акцентує увагу на необхідності переосмислення управлінських підходів у сфері вищої освіти, оскільки традиційні моделі управління виявляються недостатньо ефективними для забезпечення гнучкості, інноваційності та стійкості освітніх закладів в сучасних умовах. Розглянуто сучасні виклики, що постають перед ЗВО, серед яких: зменшення контингенту студентів, децентралізація фінансування, підвищення конкуренції як на внутрішньому, так і на глобальному ринку освітніх послуг, необхідність цифрової трансформації освітнього процесу, а також безпекові ризики, спричинені повномасштабною війною. У цьому контексті стратегічне управління виступає ключовим інструментом досягнення ефективності функціонування ЗВО. У дослідженні запропоновано концептуальну модель стратегічного управління, яка базується на принципах адаптивності, орієнтації на результат, інтеграції цифрових інструментів та системного моніторингу ключових показників ефективності. В роботі застосовано порівняльний аналіз статистичних даних за 2018–2024 роки, що дозволило виявити динаміку трансформаційних процесів у системі вищої освіти України та визначити головні тенденції. На основі аналізу сформульовано практичні рекомендації для керівників ЗВО, зокрема щодо модернізації стратегій розвитку, удосконалення системи оцінювання результативності освітньої діяльності, активізації комунікації зі стейкхолдерами, а також посилення інституційної спроможності через впровадження елементів фінансової та управлінської автономії. Стаття має міждисциплінарний характер, поєднуючи економічний, управлінський і соціальний підходи до оцінки та оптимізації ефективності функціонування закладів вищої освіти. Отримані результати можуть бути використані як теоретична база для подальших наукових досліджень, а також як практичні рекомендації для розробки стратегічних планів розвитку ЗВО в Україні в умовах невизначеності та змін.