Erasmus+ Projesinde Gençlik Çalışanı Rolünde Öğretmen Olmak - Mehmet Fansa (Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesi dergisi)
Küreselleşmenin etkisiyle insanlar arasındaki bilgi alışverişi artmakta ve uluslararası düzenlenen projeler ile öğrenme hareketliliği hız kazanmaktadır. Uluslararası hareketlilik kapsamındaki etkinlikler değerlendirildiğinde Erasmus projelerinin bu alanda öncü olduğu görülmektedir. Bu projeler, fırsat ve imkân eşitliğini sağlamanın yanı sıra Avrupa Birliği’ne üye ve aday ülkelerin eğitim seviyesini de yükseltmeyi amaçlamaktadır. Son yıllarda bu projeler, uluslararası alanda düzenlenen informal öğrenme etkinliklerinin merkezi haline gelmiştir. Türkiye de Erasmus projelerine katılım gösteren ülkeler arasındadır. Türkiye’nin Erasmus kapsamında katılımcı olarak dâhil olduğu projelerden biri de Romanya’da gerçekleştirilen “Listen, Feel, Communicate” [Dinle, Hisset, İletişim Kur] adlı projedir. Projenin katılımcı ülkeleri; İtalya, İspanya, Litvanya, Romanya ve Türkiye’dir. Proje katılımcıları; öğretmenlik ve diğer sosyal bilimler alanlarından mezun olmuşlardır. Araştırma grubu, projedeki beş ülke grubundan seçilen altı öğretmenden oluşmaktadır. Bu araştırma, projeye katılan öğretmenlerin kendilerini gençlik çalışanı olarak nasıl anlamlandırdığını ve projenin mesleki gelişimlerine katkısını betimlemeyi amaçlamaktadır. Bu çalışma, fenomenoloji deseninde nitel bir araştırmadır. Araştırmada bulguları ortaya çıkarmak için içerik analizi yapılmıştır. Araştırma sonucunda katılımcılar, gençlik çalışanı olmayı; gönüllü, eleştirel, hareketli, öz güveni yüksek ve yenilikçi roller ile betimlemiştir. Ayrıca proje sürecindeki deneyimlerin öğretmenlere yeni dil ve eğlenceli öğrenme ortamı sağladığı, öğretmenlerin teknoloji becerilerini geliştirdiği ve informal öğrenme yolu ile proje konusu olan iletişim alanındaki bilgilerini artırdığı sonucuna ulaşılmıştır. Araştırma, uluslararası projelerin artırılmasını, proje kazanımlarının proje sonrasında etkinliklerle yaygınlaştırılmasını ve katılımcıların İngilizce seviyelerinin geliştirilmesini önermektedir.