Fenologija cvjetanja tri vrste lipe (Tilia sp.) na području grada Banja Luke - Branka Tomić; Vanja Daničić; Milan Mataruga; Branislav Cvjetković (Glasnik Šumarskog Fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci)
Cilj rada je analiza perioda cvjetanja vrsta roda lipa (Tilia sp.) u toku jedne vegetacione sezone, na području grada Banja Luke. Vrste obuhvaćene ovim istraživanjem su: krupnolisna, sitnolisna i srebrnolisna lipa. Terensko istraživanje je sprovedeno na tri lokaliteta: u parku Mladen Stojanović, Univerzitetskom gradu i na Starčevici. Utvrđene su klimatske, edafske i orografske karakteristike objekta istraživanja. Navedeni lokaliteti, iako se nalaze relativno blizu u istom klimatskom podrućju, pružaju različite ekološke uslove za razvoj i fenologiju istraživanih vrsta. Praćeno je pet faza cvjetanja, s ciljem da se utvrdi uticaj stanišnih uslova na fenofazu cvjetanja, te utvrde genetičke različitosti analiziranih stabala. Rezultati istraživanja pokazuju da početak i trajanje pojedinih faza cvjetanja istraživanih vrsta, u najvećoj mjeri zavise od vrste i stanišnih uslova. Na osnovu izvršenih fenoloških osmatranja konstatovane su razlike u trajanju perioda cvjetanja kod analiziranih stabala unutar istog lokaliteta. Dobijeni rezultati mogu biti od koristi kod procjene kvaliteta sjemena i definisanja vremena i načina njegovog sakupljanja.