ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ ТА АНАЛІЗ СУЧАСНОГО СТАНУ ПОРТОВОЇ ГАЛУЗІ УКРАЇНИ - Яна Корнійко; Наталія Валявська; Роман Ушацький (Економіка та суспільство)
Дослідження сфокусоване на аналізі сучасного стану та викликах портової галузі України в умовах збройної агресії російської федерації та геополітичної нестабільності. У статті представлено динаміку різкого зростання показників глобальної торгівлі, загальний вантажообіг в портах Чорноморського та Дунайського регіонів та структуру вантажопереробки в портах у номенклатурному розрізі. Зазначені стратегічні напрямки розвитку портової інфраструктури відповідно до Національної стратегії розвитку морських портів України. Акцентовано увагу на важливості цифровізації портової сфери та автоматизації бізнес-процесів в рамках цифрової трансформації на міжнародному рівні. Представлено приклади впровадження цифрових рішень Digital Twins в компанії MAERSK, а також Maritime Single Window у морському порту Південний. Обґрунтовано необхідність прискореної цифрової трансформації та інтеграції портової галузі України до міжнародного середовища.