КОНЦЕПТУАЛЬНІ ПІДХОДИ ДО НОРМУВАННЯ БУДІВНИЦТВА АВІАЦІЙНОЇ ТРАНСПОРТНОЇ ІНФРАСТРУКТУРИ - Viktor Karpov; Maksim Omelianenko (теорія та практика дизайну)
Створення нормативного забезпечення для проєктування та будівництва таких складних об’єктів, як аеродромні комплекси, потребує виваженого підходу та врахування сучасних тенденцій розвитку подібних об’єктів у технічно розвинутих країнах, а також міжнародних вимог. Проведення аналізу вітчизняного та закордонного нормативного забезпечення щодо проєктування, будівництва й експлуатації аеродромів виявляється актуальним напрямом наукового пізнання. Проблему формування галузевої нормативної бази проєктування та будівництва аеропортових комплексів доцільно розв’язувати системно. Запровадження цілісного комплексу нормативної документації із проєктування та будівництва аеродромних комплексів за системним підходом дасть можливість створювати об’єкти інфраструктури авіаційного транспорту з підвищеним рівнем безпеки, довговічності, задоволення потреб національної економіки та населення, запобігання аваріям і техногенним катастрофам, сприяння розвитку зовнішньоекономічної діяльності країни, спрямованої на забезпечення конкурентоспроможності України на світовому ринку, підвищення енергоефективності та використання сучасних технологій і новітніх матеріалів і виробничих процесів, спрямованих на створення аеропортових комплексів України, які відповідали б сучасним міжнародним вимогам. Розроблення сучасних державних будівельних норм із проєктування та будівництва аеродромів, у комплексі зі стандартами авіаційної безпеки, відіграє надзвичайно важливу роль у забезпеченні політики відкритого неба та є важливим завданням розвитку авіаційної індустрії України.