TEK PARTİ DÖNEMİ DİN POLİTİKASI (1923-1946) - Hüseyin Kara (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Osmanlıİmparatorluğu’nun külleri üzerinden doğan Türkiye Cumhuriyeti’nde, 1923-1946yılları arasında Cumhuriyet Halk Partisi tek parti olarak iktidarı elindetutmuştur. Cumhuriyet, Osmanlı’nın bürokratik yapısı ile birlikte ekonomik vetoplumsal yapıyı da devralmıştır. Tek parti dönemi, ülkede ulus-devletin inşaedilmeye, çağdaşlaşmanın-batılılaşmanın sağlanmaya çalışıldığı ve ülkeningeliştirildiği-dönüştürüldüğü bir dönem olmuştur. Bu amaçla ülkede bir diziyenileşme reformu yapılmış ve devrimlerle ulus-devlet inşasına başlanmıştır. Bugelişim-dönüşüm sürecinde geçmişle bağlantılı olarak başta din (İslamiyet)olmak üzere, kültürel yapıdaki birçok alanda yenileştirme-çağdaşlaştırma yolunagidilmiştir. Bu dönemde din (İslamiyet), devrimleri yerleştirmededönüştürülmesi gereken kurumların başında gelmiştir. Bu çalışmanın amacı, siyasal,toplumsal ve ekonomik yapı çerçevesinde tek parti döneminin din politikasınıirdelemektir. Çalışmada, Başbakanlık Cumhuriyet Arşivi’ndeki (BCA) dönemle ilgilibirinci elden belgeler değerlendirilmiş ve istatistiksel veriler ortaya konularaktek parti döneminin din politikası çözümlenmiştir.