İŞLETME SÜREKLİLİĞİ VARSAYIMININ FİNANSAL RAPORLAR VE DENETİM RAPORLARI ÇERÇEVESİNDE DEĞERLENDİRİLMESİ - Uğur Sevim; Muammer Paça (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi)
İşletmeler iktisadi fayda sağlayan birimlerdir, işletmelerin bu faydalarının devam edebilmesi için işletmelerin faaliyetlerine devam etmesi gerekir. Bu noktada işletme sürekliliği kavramı, işletmenin sınırlı bir amaç veya sınırlı bir süre için kurulması durumu yoksa işletme faaliyetlerinin bir süreye bağlı olmaksızın sınırsız devam edeceğini ifade eder. Bu çalışmada BDS 570 işletme sürekliliği çerçevesinde, denetçilerin işletme sürekliliği görüşü ile ilgili bir regresyon modeli oluşturulmaya ve denetçilerin görüşünü etkileyen faktörler belirlenmeye çalışılmıştır. Araştırmanın uygulama kısmında Lojistik Regresyon, Ki-Kare ve Mann – Whitney U testleri kullanılmıştır. Çalışma sonucunda elde edilen bulgulara göre süreklilik değerlendirmesinde önceki denetim raporu, nakit oran, kısa vadeli yabancı kaynak oranı, alacak devir hızı oranının istatistiksel olarak etkili olduğu ve en önemli değişkenlerin ise önceki denetim raporu ve kısa vadeli yabancı kaynak oranı olduğu tespit edilmiştir.