Museologia i patrimoni historicoeducatiu. Importància i funció dels materials lúdics Museology and historical educational heritage. The importance and function of materials for play Museología y patrimonio histórico-educativo. La importancia y el papel de los materiales lúdicos - Andrés Payà Rico (Temps d'Educació)
Un dels aspectes de la cultura material de l'escola i de la història educativa, en la seva concepció més global, contínuament present en els diferents espais pedagògics, ha estat el relatiu a l'activitat lúdica. Per això, es fa necessari tenir molt en compte el joc i els materials que ho acompanyen en qualsevol projecte educatiu de caràcter museogràfic o patrimonial. En aquest article, estudiem la funció d’aquests materials en els museus educatius, com també en els projectes i accions relatives al patrimoni historicoeducatiu. Realitzem un breu repàs del lloc que ha «jugat el joc» en aquestes institucions i experiències educatives per a, finalment, establir una taxonomia o tipologia de classificació lúdica que pugui servir per a unificar criteris i establir unes orientacions per a la seva millor recuperació, estudi i difusió. _____________________________________________ Un des aspects de la culture matérielle de l’école et de l’histoire éducative, dans sa conception plus globale, continuellement présent dans les différents espaces pédagogiques, est relatif à l’activité ludique. C’est la raison pour laquelle il est nécessaire de bien prendre en compte le jeu et les matériels qui l’accompagnent dans n’importe quel projet éducatif de caractère muséographique ou patrimonial. Dans cet article, nous étudions la fonction de ces matériels dans les musées éducatifs, de même que dans les projets et actions relatifs au patrimoine historico-éducatif. Nous effectuons uune brève révision du lieu qui a « joué le jeu » dans les institutions et expériences éducatives pour établir, finalement, une taxonomie ou une typologie de classification ludique qui puisse servir à unifier les critères et établir des orientations pour une meilleure récupération, une meilleure étude et une meilleure diffusion. One aspect of the material culture of schools and of the history of education, in its most general conception, is related to play activities. These have always formed a part of educational spaces. Consequently, games and related materials should be carefully considered in any educational project of a museographic or heritage nature. In this paper, we study the function of these materials in educational museums, and in projects and activities related to historical educational heritage. We briefly summarize the place that games have played in these institutions and educational experiences. Finally, we establish a taxonomy or typology to classify play that may serve to unify criteria and establish guidelines for recovering, studying and disseminating these elements more effectively. Uno de los aspectos de la cultura material de la escuela y de la historia educativa, en su concepción más global, continuamente presente en los diferentes espacios pedagógicos, ha sido el relativo a la actividad lúdica. Por ello, se hace necesario tener muy en cuenta el juego y los materiales que lo acompañan en cualquier proyecto educativo de carácter museográfico o patrimonial. En este artículo, estudiamos el papel que tienen estos materiales en los museos educativos, así como en los proyectos y acciones relativas al patrimonio histórico-educativo. Realizamos un breve repaso del lugar que ha “jugado el juego” en estas instituciones y experiencias educativas para, finalmente, establecer una taxonomía o tipología de clasificación lúdica que pueda servir para unificar criterios y establecer unas orientaciones para su mejor recuperación, estudio y difusión.