رکن مادی معاونت در جنایات بین‌المللی - آرش غریبی; جلال الدین قیاسی (Majallah-i Huqūqī-i Biyn/al-milalī-i)
عنصر مادی جرم ازجمله ارکانی است که در ساختار جرم، جایگاه ویژه‌ای دارد. صور عناصر مادی جنایات بین‌المللی، حسب پیچیدگی و تعدد شیوه‌های ارتکاب، مختلف است. این تنوع در عنصر مادی، شیوه‌های معاونت را نیز متفاوت خواهد کرد. بنابراین پیوسته این سؤال مطرح می‌شود که رکن مادی جرم معاونت در جنایات بین‎‌المللی چگونه شکل می‌گیرد؟ به نظر می‎رسد اولاً رفتار معاونت در حقوق بین‌الملل کیفری، اعم از فعل و ترک فعل است. ثانیاً عنصر مادی معاونت باید محقق شود. ثالثاً زمان تحقق رکن مادی معاونت در حقوق بین‌المللی کیفری، قبل و بعد و حین جرم را در بر می‌گیرد. رابعاً شرط تأثیر یا تأثیر اساسی است که در انتخاب هر کدام از این شروط میان دادگاه‌های بین‌الملل کیفری رویه ثابتی وجود ندارد. در صورت عدم اثبات این شرط توسط دادگاه بین‌المللی کیفری، رابطه سببیت وجود نخواهد داشت و نهایتاً جهت خاص که در برخی آرای دادگاه بین‌المللی به‌عنوان جزء اصلی عنصر مادی معاونت مورد توجه بوده است در آرای اخیر دیوان‌های بین‌المللی تصحیح شده و از ارکان مادی معاونت محسوب نمی‌شود.