İlkokul Çocuklarının Yazılı Anlatımlarında Birkaç Sesbilimsel Özellik - Kamile İmer (Dilbilim Araştırmaları Dergisi)
Türkiye'de beş yıl olan zorunlu eğitim sırasında ölçünlü (standart.) Türkçenin, konuşulan ve yazılan biçimleriyle, çocuklara kazandırılması gerekmektedir. Çünkü çocuk, zorunlu eğitimin bitiminde öğrenimini sürdürmek zorunda değildir. Değişik çevrelerde birey, başka dil türleri (örn. bireysel, toplumsal, bölgesel kullanımlar, aile dili vb.) kullansa da toplum içinde ölçünlü dili kullanacaktır. Çünkü ölçünlü dili kullanması, kendisine ayrı bir saygınlık (prestij) kazandıracaktır. Ayrıca ölçünlü dil, bir dilsel toplulukta bölgelerüstü anlaşma aracı olarak tanınıp benimsenen ve kurumlaşan dil türüdür; toplumda ortak olan norm ve kurallara göre düzenlenmiştir. Çocuk, hangi dil türünü edinmiş olursa olsun, okula başladığında ölçünlü dili düzenli bir biçimde öğrenmeye başlamaktadır; bir başka deyişle ölçünlü dil okulda düzenli olarak öğretilir, onunla eğitim ve öğretim yapılır. Ancak, okul çocuklarının dil kullanımlarında ölçünlü dile uymayan pek çok özellikle karşılaşılmaktadır. Hemen her alanda karşılaşılan bu özelliklerden biz, burada birkaç sesbilimsel özellik üzerinde duracağız.