Japon Bıldırcınlarında Canlı Ağırlığa Göre Seleksiyonun Döl Verimine Etkileri - M.muhip Özkan; Tahsin Kesici (Journal of Agricultural Sciences)
Bu çal ışmada, beşinci hafta canl ı ağı rl ı k art ışı yönünde yap ı lan seleksiyonun döl verimine etkileri ara şt ı r ı lmış ve materyal olarak çe şitli Japon b ı ld ı rc ı n hatlar ı n ı n alt gruplar ı kullan ı lm ışt ı r. Uygulanan seleksiyonun 5.haftaya kadar ya şayan döl sayı sı üzerine olan etkilerinin belirlenebilmesi için her generasyon canl ı ağı rl ı k ile konan yumurta say ı sı ,döllülük oran ı ,kuluçka rand ı man ı ve ç ı kış gücü aras ı ndaki fenotipik korrelasyonlar ile path katsay ı ları hesaplanmışt ı r. Sonuçta canl ı ağı rl ı k artışı ile fitness aras ı nda istatistik olarak, önemli antagonistik bir korrelasyon bulunamazken döl say ı sı na, doğrudan ve dolayl ı unsurlar ı n etkileri de istatistik olarak önemli bulunmam ışt ı r