Podnebne projekcije temperature zraka in padavin za porečja Ledave, Pesnice in Vipave do konca 21. stoletja - Zalika ČREPINŠEK; Zala ŽNIDARŠIČ; Luka HONZAK; Tjaša POGAČAR (Acta Agriculturae Slovenica)
V okviru raziskovalnega projekta ‘CeVoTak’, celovito upravljanje malih ukrepov za zadrževanje vode in preprečevanje erozije tal v kmetijskih povodjih, smo naredili oceno spremenjenih temperaturnih in padavinskih razmer do leta 2100. Raziskava je potekala na kmetijskih površinah v povodjih rek Ledave in Pesnice v omiljenem celinskem in reke Vipave v omiljenem sredozemskem podnebju. Za pripravo podnebnih projekcij smo uporabili skupno klimatsko podatkovno bazo - simulacije RCM (Regional Climate Model) iz projekta EURO-CORDEX in scenarije RCP (Representative Concentration Pathway), RCP2.6, 4.5 in 8.5. Projekcije so bile pripravljene za tri obdobja: 1-bližnja prihodnost: 2011–2040; 2-sredina stoletja: 2041–2070 in 3-daljna prihodnost: 2071–2100 za 6 različnih regionalnih podnebnih modelov za povprečne, najnižje in najvišje temperature zraka ter količino padavin. Analiza ansambla modelskih simulacij za vse tri scenarije  kaže podobne rezultate za porečje vseh treh rek, in sicer naraščanje temperature (največ pozimi, najmanj spomladi), zanesljivost spremembe je visoka za vse scenarije in obdobja. V primerjavi s temperaturami zraka so projekcije padavinskih razmer manj zanesljive, kažejo pa naraščanje letne količine padavin zaradi dviga pozimi. Uporaba projekcij podnebnih sprememb s strokovno razlago je nujna pri določanju ranljivosti posameznih območij in grajenju odpornosti z uvajanjem ukrepov prilagajanja na podnebne spremembe.