Mülteci Krizi Bağlamında İsveç’in Göçmen Bütünleşme Politikasının Değerlendirilmesi - Seray Kılıç (Ankara Avrupa Çalışmaları Dergisi)
2011’den bu yana Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da meydana gelen çatışmalar, bu coğrafyadan komşu ülkelere ve Avrupa kıtasına doğru mülteci akımını başlatmıştır. Yedinci yılına giren Suriye iç savaşı ise bölgedeki güvenlik sorunlarını arttırmış, mülteci akımının bir uluslararası krize dönüşmesine neden olmuştur. Geleneksel olarak liberal bir göç politikasına sahip olan İsveç bu krizden en fazla etkilenen ülkelerden biri olmuş; 2013 itibarıyla mülteci sayısı katlanarak artan ülkede göçmen bütünleşmesi önemli bir sorun haline gelmiştir. İsveç’in göçmen bütünleşmesi politikasının mülteci krizi bağlamında değerlendirildiği bu çalışmada, mevcut politika ve düzenlemeler “Avrupa Birliği Göçmen Bütünleşmesi Göstergeleri” temel alınarak incelenmiştir. Sonuç olarak, çok kültürlü ve kapsayıcı nitelikteki uygulamaların varlığına rağmen, göçmen bütünleşmesine yönelik düzenlemelerin konjonktürel gelişmeler ve ihtiyaçlarla uyumlu olmadığı, bu nedenle bütünleşmeyi kolaylaştıracak kapasitelerin mülteci krizi karşısında yetersiz kaldığı görülmüştür