KYK Yurtlarında Manevi Danışmanlık Hizmetleri Konusunda Manevi Danışmanların Görüşleri - İrfan Sevinç (Yakın Doğu Üniversitesi İslam Tetkikleri Merkezi Dergisi)
Toplumların ihtiyaç ve beklentileri değiştikçe soruları da değişmekte, her alanda olduğu gibi din hizmeti sunanların da bu ihtiyaç ve beklentiler doğrultusunda din hizmeti verirken uygun yöntem ve teknikleri kullanmaları, yeni yöntem ve teknikler geliştirmeleri gerekmektedir. Bu gelişmeler karşısında günümüzde insanlara daha etkili ve verimli din hizmeti sunabilmek için bilinen yöntemler yanında kişilerin sorunlarıyla birebir ilgilenmeyi öneren manevi danışmanlık hizmetleri ön plana çıkmaktadır. Bu bağlamda hastaneler ve cezaevlerinin yanı sıra yakın zamanlarda yüksek öğrenim öğrencilerine yönelik olarak da verilmeye başlanan manevi danışmanlık hizmetleri alanı, ihtiyaç duyulan ve üzerinde çalışılması gereken bir konu olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu çalışmanın amacı Çorum, Amasya ve Kırıkkale illerinde bulunan Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) yurtlarında yürütülen manevi danışmanlık hizmetlerinin manevi danışman olarak görev yapan personelin görüşleri doğrultusunda değerlendirmektir. Çalışma kapsamında: Manevi danışmanların öğrencilerle iletişim kurma yöntemleri, öğrencilerin soruları ve sorunlarının en fazla yoğunlaştığı alanlar ve olası nedenleri, manevi danışmanların hizmet öncesi veya hizmet esnasında manevi danışmanlık için hangi eğitimlere ihtiyaç duyulduğu ve bu ihtiyacın nasıl giderildiği sorularına cevap aranmıştır. Literatürde manevi danışmanlık alanı ile ilgili bilimsel çalışmalar mevcuttur. KYK yurtlarında yapılan çalışmalar ise oldukça sınırlı sayıdadır. Araştırmamızın, nitel saha çalışması ile KYK yurtlarında manevi danışmanlık hizmetlerini manevi danışman görüşleri doğrultusunda inceleyen ilk çalışma olması nedeniyle alana katkı sağlayacağı düşünülmektedir. Araştırmada, anlamacı ve yorumlayıcı sosyal bilim yaklaşımı doğrultusunda nitel araştırma yöntemi esas alınmış, tasarım olarak tanımlayıcı araştırma, desen olarak fenomenoloji (olgubilim) yaklaşımı tercih edilmiştir. Araştırmanın birinci bölümünü oluşturan kuramsal çerçeve için ihtiyaç duyulan veriler doküman incelemesi tekniği kullanılarak elde edilmiş, ikinci bölümü olan bulgular kısmı için ise görüşme tekniği kullanılarak çalışma grubunda yer alan katılımcılarla yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılarak elde edilmiştir. Katılımcılarla yapılacak görüşmeler için “Etik kurul İzni” ve ilgili kurumlardan gerekli izinler alınmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu Çorum, Amasya ve Kırıkkale illerinde KYK yurtlarında görev yapan manevi danışmanlardan amaçlı örneklemeye göre oluşturulmuştur. Buna göre dini yüksek öğrenim görmüş ve halen manevi danışman olarak görev yapmakta olan ve din hizmetleri tecrübesine sahip kişilerden 20 kişi çalışma grubunu oluşturmaktadır. Maksimim çeşitlilik örneklemeye uygun olarak yaş, mesleki tecrübe ve cinsiyet açısından kadın ve erkek manevi danışmanların katılımı sağlanmaya çalışılmıştır. Görüşmeler, katılımcıların onayı alınarak kaydedilmiş, sonradan çözümlenerek yazıya geçirilmiştir. Elde edilen dökümler incelenerek araştırmanın temelini teşkil eden sorular çerçevesinde anlamlı bölümlere ayrılarak kodlanmış, ardından temalar ve alt temalar oluşturulmuştur. Temalarda katılımcı görüşlerinden örneklere yer verilmiştir. Örneklerde katılımcılar (K1, K2) şeklinde kodlanmıştır. Elde edilen veriler içerik analizi ile değerlendirilip yorumlanmıştır. Çalışmada manevi danışmanlığın yalnızca dini bir hizmet değil, aynı zamanda bir psikolojik destek süreci olduğu, bu nedenle manevi danışmanların, gençlerin ruhsal ve manevi ihtiyaçlarına karşılık vermek için hem dini bilgiye hem de psikolojik bilgi ve anlayışa sahip olmanın gereği önemli bir sonuç olarak tespit edilmiş, gençlerin yaşadığı sorunlara daha bütüncül bir yaklaşım sergilemek için iletişim becerileri, genç gelişim özellikleri ve sosyal medya kullanımı gibi konularla manevi danışman eğitim ve bilgilendirme süreçlerinin güçlendirilmesi gerektiği ifade edildiği görülmüştür. Sonuç olarak çalışmada; manevi danışmanlık hizmetlerinin öğrencilerin yaşam kalitesini artırarak, zorlu dönemlerde destek bulmalarını sağlayacağı, bu nedenle, yüksek öğrenim kurumlarının ve yurtlarının, manevi danışmanlık hizmetlerini aktif bir şekilde sunmalarının önemi vurgulanmaktadır.