İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretim Programlarında Etik İlkesi ve Uygulamalara Yansıması - Tuba Kurt (İdrak Dini Araştırmalar Dergisi)
Etik, son yıllarda ahlak ve din eğitiminde en çok tartışılan konulardan biridir. Özellikle örgün din eğitimi alanında bireye kazandırılması gereken etik değerler konusu bu tartışmaların temelini oluşturmaktadır. Öğrencilerin bu etik değerleri içselleştirmeleri ve günlük hayatlarına yansıtmaları Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi derslerinin temel amaçları arasındadır. Bu çalışmanın amacı, normatif ilkeler bağlamında eleştirel bir analiz yaparak DKAB programlarını ve kazanımlarını analiz etmektir. Çalışma kapsamında 4-8. sınıfın 3. üniteleri normatif etik türleri açısından incelenmiş ve temel amacı iyi insan yetiştirmek olan DKAB programlarına uygunluğu tartışılmıştır. Bu çerçevede ders kitabındaki işleyiş dikkate alınarak hangi sınıf düzeyinde hangi etiğin hâkim olduğu değerlendirilmeye çalışılmıştır. Sonuç olarak elde edilen verilerde İslam dininin emirleri çerçevesinde bireye sorumluluk duygusu yüklenerek bir takım ahlaki değerlerin kazanımlarda vurgulandığı görülmüştür. Elde edilen bulgulara dayalı olarak gelecekte hazırlanacak DKAB programı için erdem etiğinin ilkelerine uygun önerilerde bulunulmuştur.