Поняття принципу субсидіарності в праві ЄС - R. S. Stetsiv (Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія Право)
У статті розглядається принцип субсидіарності як один із ключових правових і політичних принципів функціонування Європейського Союзу (далі – ЄС). Досліджується походження цієї концепції, яка має свої корені у християнській соціальній доктрині, зокрема у католицькому соціальному вченні. Тут субсидіарність визначалась як принцип, що регулює розподіл відповідальності між індивідом, громадою та державою. У правовій системі ЄС субсидіарність виступає механізмом для визначення оптимального співвідношення повноважень між наднаціональними інституціями Союзу та державами-членами, забезпечуючи баланс між інтеграцією та збереженням суверенітету.