İlkokul 4. Sınıf Sosyal Bilgiler Dersinde Kanıt Temelli Öğrenmenin Etkililiğinin İncelenmesi - Salim Bilgiç; Halil İbrahim Sağlam (Sakarya University Journal of Education)
Bu araştırma ilkokul 4. sınıf sosyal bilgiler dersinde kanıt temelliöğrenmenin etkililiğinin incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın çalışmagrubunu 2015-2016 eğitim öğretim yılında Sakarya ilinin Akyazı ilçesindeöğrenim gören 9’u (%53) kız, 8’i (%47) erkek olmak üzere toplam 17 ilkokuldördüncü sınıf öğrencisi oluşturmaktadır. Çalışma grubunun belirlenmesindeuygun örnekleme yönteminden yararlanılmıştır. Nitel araştırma yaklaşımıbenimsenerek gerçekleştirilen araştırmanın verileri doküman incelemesi yoluylaelde edilmiştir. Eylem araştırmasında yararlanılacak etkinlikler araştırmacılartarafından geliştirilmiş ve iki alan uzmanın görüşüne sunulmuştur. Uzmanlardangelen görüş ve öneriler doğrultusunda etkinliklere son şekli verilmiş ve dörthaftalık uygulamaya geçilmiştir. Araştırmanın verileri içerik analizi ileçözümlenmiştir. Araştırma sonucunda ilkokul dördüncü sınıf öğrencilerinintamamına yakınının sosyal bilgiler dersinin kanıt temelli olarak işlenmesinibeğendikleri, çok azının kanıt temelli öğrenmeye karşı olduğu bulunmuştur. Öğrencilerinolağanüstü durumlarda yardıma ihtiyacı bulunan insanlara ihtiyaç duyduklarımalzemelerin “yardım kuruluşları”, “resmi kurumlar” ve “bireysel imkânlar”aracılığıyla toplanabileceğini ifade etmişlerdir. Ayrıca öğrenciler toplumsalolayları çözmede resmi kurum, kuruluş ya da sivil toplum örgütlerinin bir amaçetrafında toplandıklarını belirtmişlerdir.