Afrikansk-amerikansk filosofi: Når filosofi oppstår mellom det partikulære og det generelle - Oda K. S. Davanger (Norsk Filosofisk Tidsskrift)
Norske akademikere har reagert negativt på import av amerikanske begrep som woke og kritisk raseteori, fordi de mener den afrikansk-amerikanske tenkningen skal være for snever for norsk kontekst. I denne teksten argumenterer jeg for at afrikansk-amerikansk tenkning ikke bør ansees som en gruppes selvgranskning av deres særegne subjektposisjon, men et filosofisk arbeid som avdekker generelle betingelser for menneskets væren. Jeg belyser først at selv om den afrikansk-amerikanske streben er særskilt, er det mye ved den som for mange også er svært gjenkjennelig. Jeg redegjør for Charles Mills’ argument om afrikansk-amerikanske potensiale for «sort opplysning», før jeg presenterer tre begrep fra ulike grener av afrikansk-amerikansk filosofi: Mills’ ikke-kartesianske væren under begrepet wokeness, Nahum Chandlers paraontologi og Frantz Fanons fenomenologiske begrep rasemessig overhudsskjema. Selv om afrikansk-amerikansk filosofi starter med slaveriets historie i Amerika, avdekkes noe filosofisk vesentlig langt utover den historiske, identitetsmessige og situerte partikulariteten den begynner med. Derfor bør afrikansk-amerikansk filosofi leses og undervises ved norske universiteter.