Yoksulluk ve Yoksulluk Kültürünün Toplumsal Görünümleri - Gamze Aksan (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Yoksulluk ve yoksulluk kültürünün toplumsal görünümleri konusunda yapılmışolan bu çalışma teorik ve uygulamalıolmak üzere, genel olarak iki bölümden oluşmaktadır. Çalışmanın ilk bölümünde yoksulluk kavramının mahiyeti, nasıl algılandığı, yoksullukla ilgili başat yaklaşımlar ve yoksulluğun sosyal dışlanma ile ilişkisine değinilmiştir. Ayrıca sosyolojide yoksullukla ilgili kuramsal perspektiflerin yanısıra yoksulluğu bir yaşam tarzıolmasıboyutu ile ele alan “yoksulluk kültürü” kuramıdeğerlendirilmiştir. Çalışmada daha sonra ise genel olarak yoksulluğu, özelde de bir yaşam tarzıolarak yoksulluğu betimlemeye çalışan bir alan araştırmasının bulgularına yer verilmiştir. Uygulama süreci sonrasında 1080 görüşme cetvelinden elde edilen veriler istatistikî testler kullanılarak yorumlanmıştır. Bu anlamda özellikle resmi kurumlar ve sivil toplum kuruluşlarından yardım alan yoksullara ilişkin önemli bulgular elde edilmiştir.