Типологічний розподіл осіб, які вчиняють кримінальні правопорушення у сфері радіоекологічної безпеки - Yu. A. Turlova; A. A. Ternavska (Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія Право)
Статтю присвячено дослідженню осіб, які вчиняють кримінальні правопорушення у сфері радіоекологічної безпеки з використанням методу типології. Результати емпіричного аналізу і теоретичного узагальнення дали змогу запропонувати три типологічних критерії: за глибиною та стійкістю антисуспільної спрямованості, особливостями мотивації кримінально протиправної поведінки, соціально-рольовою приналежністю. На їх підставі виділено та проілюстровано відповідними судовими вироками десять кримінологічних типів та підтипів осіб досліджуваної категорії: випадковий, якому притаманна загальна позитивна суспільна спрямованість, сталі соціально корисні установки та орієнтації, які, проте, виявляються недостатньо міцними для стримування від прийняття рішення про вчинення злочину; ситуативний, що представлений нестійкою особистістю, чия система ціннісних установок виявляється значною мірою симулятивною, атрибутивною, не має значної глибини залягання у регулятивних структурах особистості; злісний, для якого вчинення злочину у сфері радіоекологічної безпеки є закономірним результатом розвитку антисуспільних, егоїстично-меркантильних особистісних рис; особливо небезпечний – безпринципні, корисливо-егоїстичні та/або конформні, беззастережно віддані лідеру злочинної групи особи; злочинець-промисловик, для якого характерним виявляється саме систематичність однотипної злочинної діяльності (незважаючи на наявність судимостей); корисливий, для якого типовим є прагнення до отримання майнової вигоди від незаконного поводження з радіоактивними матеріалами; нігілістичний, для якого притаманне зневажливе ставлення до існуючого правового порядку в державі, правовий нігілізм; змішаний, що є комбінацією корисливого та нігілістичного; злочинець-маргінал — соціально дезадаптована особа; соціально-адаптований злочинець, що в цілому є пристосованим до життя, інтегрований у легальні структури соціальної діяльності, є працевлаштованим, має власну сім’ю. Надано науковий опис найбільш вагомих і кримінологічно значущих рис кожного типу та підтипу, що формує основу для подальшого дослідження осіб даної категорії, визначення детермінаційного комплексу та специфікованих заходів протидії злочинності у сфері радіоекологічної безпеки.