Оцінювання ефективності застосування касетної бойової частини на основі імітаційної моделі - С.М. Звиглянич; М.П. Ізюмський; Ю.М. Агафонов; А.В. Кошель (Системи озброєння і військова техніка)
У статті розглядаються підходи до оцінювання ефективності застосування осколково-фугасних боєприпасів, як одних  з найбільших і розвиненіших класів боєприпасів, призначених для ураження практично усіх типів цілей. В основу методу оцінювання бойової ефективності осколково-фугасних боєприпасів покладений метод імітації. Таке рішення дозволило відійти від використання складних аналітичних залежностей  і значною мірою спростити побудову математичної моделі дії вражаючих елементів цих боєприпасів на об'єкти ураження. Початкові дані, що використовуються в моделі, мають ясний фізичний сенс, відображають даний процес ураження цілей, що вибрані касетною бойовою частиною, і є обчислюваними. Запропонована імітаційна модель на основі доступних початкових даних дозволяє проводити кількісне оцінювання ефективності застосування касетної бойової частини і тим самим оцінювати рішення, що приймаються, при плануванні бойових операцій.